2021-11-25 15:11:07• hírek • közlemény

Kezdődhet a kórház új szárnyának az építése

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház új, hatemeletes, helikopter-leszállóval ellátott szárnyának műszaki tervének elkészítéséről és a munkálatok kivitelezéséről szóló szerződést írta ma alá Pataki Csaba tanácselnök - tájékoztat weboldalán a megyei tanács.

Szatmár megyében az elmúlt 50 év legjelentősebb egészségügyi beruházása indulhat most el. A ROcHUs – Care for health in Satu Mare and Szabolcs-Szatmár-Bereg counties elnevezésű projekt együttműködési megállapodását még 2018 szeptemberében írták alá, a 24 millió euró összértékű projekt legnagyobb részét, azaz 11,5 millió eurót a Románia–Magyarország Határon Átnyúló Program keretében, pályázaton nyerte Szatmár megye, 1,5 milliót kormánytámogatásból, a fennmaradó összeget pedig a Szatmár Megyei Tanács saját költségvetéséből finanszírozza.


Az 1973-ban épült 700 ágyas Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, most egy modern, európai színvonalú, hatemeletes épülettel bővül, amely nem csupán magasabb színvonalú ellátást biztosít majd a betegek számára, de megyei egészségügyi intézményként is sokkal vonzóbb lesz a fiatal szakorvosok számára. A 18 modern műtővel és 235 ággyal felszerelt új szárnyban továbbá helyet kap majd az intenzív terápiás osztály, az urológia, a sebészet, gyermeksebészet, a plasztikai sebészet és az ortopédia, valamint egy vérátömlesztési egység.



„Ez Szatmár megye történetének legnagyobb, mintegy 100 millió lejes polgári építkezési szerződése, melynek kivitelezési ideje is nagyon rövid, de ugyanakkor a szatmáriak évtizedes vágyát teljesíti. De nem szabad összekevernünk ezt a projektet, más, az egészségügy területén tett fejlesztésekkel és idén átadott korszerűsítési munkálatokkal – úgy, mint az urológia és az intenzív terápiás osztály, vagy a neurológia számára felépített 2500 négyzetméteres új épület, amelyet szintén hamarosan át fogunk adni. Lassan igazodunk a nyugati mentalitáshoz, ahol nem régi kórházakat újítanak fel, hanem újakat építenek.


Az egészségügyi rendszer korszerűsítése továbbra is abszolút prioritás számunkra nemcsak a betegek, de az egészségügyi dolgozók érdekében is, és azoknak, akik a kórház jelenlegi vezetését és a Megyei Tanácsot rendszeresen sárral dobálják, mi most konkrét tényekkel válaszolunk!” – mondta Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.


“Ez a legfontosabb és legjelentősebb egészségügyi fejlesztés, amelyre a szatmáriaknak már nagyon régóta szüksége van. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház több épülete ’73-75 között épült, a régi kórház múlt századi épületéről nem is beszélve, szükségünk van egy új, fejlett és modern egészségügyi szárnyra, amely megfelel minden 21. századi elvárásnak” – hangsúlyozta Adrian Marc, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház vezetője.


A szerződés aláírásánál jelen voltak a közbeszerzési eljárást megnyerő Euras Ktf. – Concelex Engineering Kft. – Cubicon Invest Kft. – Constructii Erbasu Rt. cégekből álló konzorcium képviselői is. A kivitelezési szerződés összértéke 97 053 830 lej áfával együtt, a megvalósítási idő pedig 26 hónap.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: